Search for:

За кој кандидат за градоначалник за Општина Куманово ќе гласате на 31 октомври Ended

  • Оливер Илиевски - СДСМ
    53% 4.4k / 8.3k
  • Максим Димитриевски - Независен кандидат
    47% 3.9k / 8.3k

 

Истражување на јавното мислење на тема: Локални избори 2021- Втор круг

 

 

 СДСМ со мала предност во Куманово и во тесна трка со независниот Димитриевски

 

 

Центарот за политички истражувања и комуникации спроведе анкета врз 281 испитаник во Куманово, поврзана со вториот круг од локалните избори кои ќе се одржат на 31 октомври.

Анкетата покажа тесна трка за градоначалничкото место во Општина Куманово. Со минимална предност е кандидатот од СДСМ Оливер Илиевски пред независниот кандидат Максим Димитриевски.

Анкетата на ЦПИК спроведена на терен „лице в лице“ според случаен метод, ги даде следниве резултати.

Од вкупно 281 анкетиран гласач 41,63% подршка би му дале на кандидатот од СДСМ Оливер Илиевски, или за него на 31 октомври својот глас би го дале 117 испитаници, а за противкандидатот Максим Димитриевски би гласале 115 испитаници или 40,92 %

 

 

 

Беким Сали од Алијанса за Албанците и Алтернатива му дише во врат на кандидатот од ДУИ Висар Ганиу

 

Анкетата што ја спроведе Цетнарот за политички истражувања и комуникации во Општина Чаир ги даде следниве резултати.

Од вкупно 245 анкетирани, 99 граѓани би гласале за Висар Ганиу кандидатот за градоначалник за Општина Чаир од редовите на ДУИ, а за против кандидатот својот глас би го дале 93 лица од анкетираните. Или во проценти подршката за Ганиу е 40,4 %, а за Салиу 37,95%

Маргината на грешка на анкетата е од 2,5 до 3 %

 

 

ВМРО ДПМНЕ со победа во уште една полошка општина, Илиевски со водство пред Пајазити

 

Кандидатот за Градоначалник за Општина Брвеница од редовите на ВМРО ДПМНЕ со водство пред независниот кандидат Енвер Пајазити.

Анкетата што ја спроведе Центарот за Политички Истражувања и Комуникации врз 143 испитаници покажа дека 44,05 % својот глас на 31 Октомври ќе го дадат за Илиевски , а за Пајазити подршката е помала и изнесува 42,65% од вкупниот број Анкетирани.

 

 

 

Арсовска во вториот круг со предност пред Шилегов ќе ја запечати победата во Скопје

Најголемата и најважна битка во Скопје ќе заврши со победа на Данела Арсовска кандидатот подржан од ВМРО ДПМНЕ. Анкетата што ја спроведе Центарот за политички истражувања и комуникаци на 385 испитаници во градот Скопје покажа дека за Арсовска од вкупниот број испитаници би гласале 42,85 % или 165 гласачи, а за противкандидатот од СДСМ Петре Шилегов 38,18 % или актуелниот градоначалник на 31 октомври ќе добие подршка од 147 граѓани од вкупниот број анкетирани.

 

 

Беса ќе го земе бастионот на ДУИ, во Тетово Касами во предност пред Арифи

Кандидатот за градоначалник за Општина Тетово од редовите на Беса Биљал Касами води пред актуелната градоначалничката на Тетово Теута Арифи Најновата анкета на Цетнарот за политички истражувања и комуникации покажува дека за Касами би гласале 38,46 % од вкупниот број анкетирани, а за Арифи 36,75 %. Или во бројки на 31 октомври на вториот круг од локалните избори бројот 3 за кандидатот од Дуи Арифи би го заокружиле 129 гласачи, а за Касами би гласале 6 гласачи плус. Анкетата е спроведена на 351 испитаник Маргината на грешка на анкетата е од 2,5 до 3 %

 

 

Актуелниот градоначалник на Гостивар Арбен Таравари со нова победа на 31 октомври

Центарот за политички истражувања и комуникации по спроведената анкета во Гостивар на 275 испитаници, ги доби следниве резултати за вториот круг од локалните избори. За кандидатот од коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива Арбен Таравари од вкупниот број анкетарани би гласале 114 лица, или 41,45 %, а за против кандидатот од ДУИ Невзат Бејта 37,45 % или 103 гласачи Маргината на грешка на анкетата е од 2,5 до 3 %

 

 

 

СДСМ повторно ќе го земе Арачино, кандидатот Миликије Халими во предност

 

Кандидатот за градоначалник за Општина Арачиново од редовите на СДСМ Миликије Халими ќе ја води општината и во наредните четири години. Така покажа анкетата што ја спроведе Цетнарот за политички истражувања и комуникации. Во оваа општина од вкупно 115 испитаници 35,65 % одговориле дека својот глас ќе го дадат за кандидатот од СДСМ Халими, или пак во бројки за неа би гласале 41 гласач. За противкандидатот Ридван Ибраими од ДУИ од вкупниот број анкетирани би гласаче 38 избирачи или 33,04% Маргината на грешка на анкетата е од 2,5 до 3 %

 

 

Центарот за политички истражувања и комуникации (CRPC) спроведе анкета пред вториот круг од локалните избори што ќе се одржат на 31 октомври.
Станува збор за анкета спроведена „лице в лице“ според случаен метод.
Истражувањето беше спроведено во одредени општини на Република Северна Македонија, секогаш земајќи го предвид етничкиот состав, бројот на гласачи, полот, возраста,стручната подготовка, степенот на образование и географската распределба.
Истражувањето е спроведено во периодот од 18 октомври до 23 октомври 2021 година.
Резултатите од спроведената анкета, заедно со обработката на податоците, ќе бидат презентирани на 25 октомври во 19.00 часот на Онлајн платформата на Центарот за политички истражувања и комуникации.

Беким Поцеста од Алијанса за Албанците и Алтернатива води во Дебар

 

Дебарчани на вториот круг од локалните избори кои ќе се одржат на 31 октомври поголема подршка ќе му дадат на кандидатот од коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива Беким Поцеста Анкетата што ја спроведе Центарот за политички истражувања и комуникации ЦПРЦ на 195 испитаници во Општина Дебар ги даде следниве резултати. За Поцеста од коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива би гласале 43,58% од вкупниот број испитаници или во бројки 85 гласачи. За неговиот противкандидат пак Хекуран Дука од ДУИ би гласале 42,05 % од вкупниот број испитаници или во бројки 82 гласачи Маргината на грешка на анкетата е од 2,5 до 3 %