Резултати од сите изборни единици

Центарот за политички истражувања и комуникација спроведе анкета во пресрет на предвремените парламентарни избори закажани на 15 јули. Се работи за анкета направена врз 1381 испитаник спроведена „лице во лице“- директно во контакт со испитаници по случаен метод.

Анкетата е спроведена во сите изборни единици, во периодот од 28 јуни до 5 јули 2020 година.

По спроведената анкета и обработените податоци Центарот за политички истражувања и комуникација ги доби следните резултати.

Резултати од изборната единица број 1

Во изборната единица број 1 коалицијата Можеме предводена од СДСМ води пред коалицијата Обнова на Македонија предводена од ВМРО ДПМНЕ за 10,5 %.Односно испитаниците одговориле дека за СДСМ и коалицијата би гласале 38,4 % додека за ВМРО ДПМНЕ и коалицијата 27, 9%

Во Албанскиот политички блок Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива има блага предност пред ДУИ од 0,2 %.

22,1 % од испитаниците во изборната единица 1 одговориле дека ќе гласаат за друга партија или воопшто нема да гласаат.

Резултати од изборната единица број 2

Во изборната единица број 2  коалицијата Можеме предводена од СДСМ води пред коалицијата Обнова на Македонија предводена од ВМРО ДПМНЕ за 5.6 % Односно испитаниците одговориле дека за СДСМ би гласале 31,3 %, додека за ВМРО ДПМНЕ 25,7%.

Во Албанскиот политички блок коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива има  предност пред ДУИ од 1,4 %. Односно за коалицијата Алијанса и Алтернатива би гласале 7, 9 %, додека за ДУИ 6,5 %

28,6 % од испитаниците одговориле дека ќе гласаат за друга партија или воопшто нема да гласаат.


Резултати од Изборна единица број 3

Во Изборната единица број 3 коалицијата Обнова на Македонија предводена од ВМРО ДПМНЕ води пред коалицијата Можеме предводена од СДСМ за 7,4%. Односно испитаниците одговориле дека за СДСМ би гласале 33,8 %, додека за ВМРО ДПМНЕ 41,2%

Во Албанскиот политички блок за Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива би гласале 0,1 % од испитаниците. Ист број од вкупниот број анкетирани одговориле дека ќе гласаат и за политичката партија ДУИ.

24,8 % од испитаниците одговориле дека ќе гласаат за друга партија или воопшто нема да гласаат.

Резултати од  Изборна единица број 4

Во изборната единица број 4 коалицијата Можеме предводена од СДСМ има предност пред нивните политички опоненти коалицијата Обнова на Македонија предводена од ВМРО ДПМНЕ од 0, 9 %. Односно испитаниците одговориле дека за СДСМ би гласале 40,8 % додека за ВМРО ДПМНЕ 39,9%.

19.1 % од испитанците одговориле дека ќе гласаат за друга партија или воопшто нема да гласаат.

 

Резултати од Изборна единица број 5

Во изборната единица број 5  коалицијата Можеме предводена од СДСМ имаат предност пред нивните политички опоненти коалицијата Обнова на Македонија предводена од ВМРО ДПМНЕ од 1,3 %. Односно испитаниците одговориле дека за СДСМ и коалицијата би гласале 32,7 % додека за ВМРО ДПМНЕ и коалицијата 31.4%

Во Албанскиот политички блок коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива има блага предност пред ДУИ за 0,2 %  Или поконкренто за ДУИ се изјасниле дека ќе гласаат 5,2 % од испитаниците, а за Алијанса и Алтернатива 5,4 %.

23,5 % од испитанците одговориле дека ќе гласаат за друга партија или воопшто нема да гласаат.

 

Резултати од изборната единица број 6

Во изборната единица број 6 за Алијансата за Албаницте и
Алтернатива анкетата покажува дека ќе гласаат 23,7 %, а за ДУИ 20,9 %. Во оваа
изборна единица Алијанса и Алтернатива имаат предност пред ДУИ за 2,8 %.

Во Македонскиот политички блок коалицијата Можеме
предводена од СДСМ има предност од 10,7 % од нивниот политички опоненти
коалицијата Обнова на Македонија предводена од ВМРО ДПМНЕ. Односно испитаниците
одговориле дека за СДСМ би гласале 21,4 % додека за ВМРО ДПМНЕ 10,7%

23,3% од испитаниците одговориле дека ќе гласаат за друга
партија или воопшто нема да гласаат.

Испитаниците имаат најголема доверба во Зоран Заев

Нашето истражување на база на одговорите на испитаниците земени директно на терен покажува дека гласачите најголема доверба имаат во претседателот на СДСМ Зоран Заев. За разлика од неговиот политички конкурент Христијан Мицковски кој има доверба кај 28,9 % од испитаниците во политиките на Заев веруваат 37,4  % , што е за 8,5 % поголема доверба.

 

The number of people who have lost their jobs because of COVID-19 is growing everyday

1000000

people?
Our services


If you have any questions, order a free conversation with our consultant

HELP DESK 24H/7

info@crpc.mkSend a request