Search for:

Истражување на јавното мислење на тема: Локални избори 2021- Втор круг

 

 

Беса ќе го земе бастионот на ДУИ, во Тетово Касами во предност пред Арифи

Кандидатот за градоначалник за Општина Тетово од редовите на Беса Биљал Касами води пред актуелната градоначалничката на Тетово Теута Арифи Најновата анкета на Цетнарот за политички истражувања и комуникации покажува дека за Касами би гласале 38,46 % од вкупниот број анкетирани, а за Арифи 36,75 %. Или во бројки на 31 октомври на вториот круг од локалните избори бројот 3 за кандидатот од Дуи Арифи би го заокружиле 129 гласачи, а за Касами би гласале 6 гласачи плус. Анкетата е спроведена на 351 испитаник Маргината на грешка на анкетата е од 2,5 до 3 %

 

Актуелниот градоначалник на Гостивар Арбен Таравари со нова победа на 31 октомври

Центарот за политички истражувања и комуникации по спроведената анкета во Гостивар на 275 испитаници, ги доби следниве резултати за вториот круг од локалните избори. За кандидатот од коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива Арбен Таравари од вкупниот број анкетарани би гласале 114 лица, или 41,45 %, а за против кандидатот од ДУИ Невзат Бејта 37,45 % или 103 гласачи Маргината на грешка на анкетата е од 2,5 до 3 %

 

 

СДСМ повторно ќе го земе Арачино, кандидатот Миликије Халими во предност

 

Кандидатот за градоначалник за Општина Арачиново од редовите на СДСМ Миликије Халими ќе ја води општината и во наредните четири години. Така покажа анкетата што ја спроведе Цетнарот за политички истражувања и комуникации. Во оваа општина од вкупно 115 испитаници 35,65 % одговориле дека својот глас ќе го дадат за кандидатот од СДСМ Халими, или пак во бројки за неа би гласале 41 гласач. За противкандидатот Ридван Ибраими од ДУИ од вкупниот број анкетирани би гласаче 38 избирачи или 33,04% Маргината на грешка на анкетата е од 2,5 до 3 %

 

Беким Поцеста од Алијанса за Албанците и Алтернатива води во Дебар

 

Дебарчани на вториот круг од локалните избори кои ќе се одржат на 31 октомври поголема подршка ќе му дадат на кандидатот од коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива Беким Поцеста Анкетата што ја спроведе Центарот за политички истражувања и комуникации ЦПРЦ на 195 испитаници во Општина Дебар ги даде следниве резултати. За Поцеста од коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива би гласале 43,58% од вкупниот број испитаници или во бројки 85 гласачи. За неговиот противкандидат пак Хекуран Дука од ДУИ би гласале 42,05 % од вкупниот број испитаници или во бројки 82 гласачи Маргината на грешка на анкетата е од 2,5 до 3 %

Центарот за политички истражувања и комуникации (CRPC) спроведе анкета пред вториот круг од локалните избори што ќе се одржат на 31 октомври.
Станува збор за анкета спроведена „лице в лице“ според случаен метод.
Истражувањето беше спроведено во одредени општини на Република Северна Македонија, секогаш земајќи го предвид етничкиот состав, бројот на гласачи, полот, возраста,стручната подготовка, степенот на образование и географската распределба.
Истражувањето е спроведено во периодот од 18 октомври до 23 октомври 2021 година.
Резултатите од спроведената анкета, заедно со обработката на податоците, ќе бидат презентирани на 25 октомври во 19.00 часот на Онлајн платформата на Центарот за политички истражувања и комуникации.

 

Центарот за политички истражувања и комуникации (CRPC) спроведе анкета пред вториот круг од локалните избори што ќе се одржат на 31 октомври.

 

Станува збор за анкета спроведена „лице в лице“ според случаен метод.

 

Истражувањето беше спроведено во одредени општини на Република Северна Македонија, секогаш земајќи го предвид етничкиот состав, бројот на гласачи, полот, возраста,стручната подготовка, степенот на образование и географската распределба.

 

Истражувањето е спроведено во периодот од 18 октомври до 23 октомври 2021 година. Резултатите од спроведената анкета, заедно со обработката на податоците, ќе бидат презентирани на 25 октомври во 19.00 часот на Онлајн платформата на Центарот за политички истражувања и комуникации.

www.crpc.mk